Tuesday, May 13, 2008

Ajar kenal makanan halal, haram

Tuesday, May 13, 2008
Assalamualaikum


Di sini saya sertakan satu artikel yang menarik berkaitan dengan isu makanan halal yang saya bincangkan pada hari ini. Ia dikirim oleh seorang sahabat saya yang bekerja di Prima Agri. Artikelnya adalah seperti berikut:

MAKANAN membentuk darah daging. Kata-kata itu biasa didengari lantas sumber makanan perlu diselidiki supaya diketahui status halal atau haramnya.

Tidak dinafikan makanan adalah keperluan jasmani yang harus dipenuhi. Halal dan baik adalah syarat utama saat menghidang makanan untuk umat Islam.

Justeru, mengetahui makanan halal sangat penting, tidak hanya kepada orang tua yang berkewajipan menyediakan makanan untuk anak-anak, malah anak-anak perlu dididik untuk mengetahui halal haram sesuatu makanan.

Bagaimana mengenalkan makanan halal dan haram kepada anak-anak? Bimbingan berikut boleh dijadikan panduan:

Mengenalkan label halal.

Perkenalkan makanan yang sudah mendapatkan pengesahan halal, bermula dengan makanan ringan.

Label bertulisan jawi halal lazimnya ditampal pada dinding premis, namun perlu diperhatikan tarikh yang tercatat pada sijil halal berkenaan.

Mengenalkan kandungan makanan.

Ajar anak-anak untuk mengamati setiap kandungan makanan yang tertera pada bungkusan atau bekas makanan. Jika di dalamnya mengandungi bahan yang meragukan seperti gelatin, pastikan ia daripada sumber halal.

Gelatin biasanya ada pada makanan yang lembut dan sedikit kenyal seperti jeli, aiskrim dan puding. Tiga jenis makanan ini termasuk makanan kegemaran anak-anak oleh itu, penting memberitahu mereka mengenai kandungannya supaya anak-anak terdidik untuk berhati-hati sebelum memilih makakan.

Memperlihatkan poster barangan haram. Poster antidadah misalnya, boleh dilihat di mana-mana malah di jalan raya.

Gunakan saluran itu untuk memperkenalkan kepada anak makanan yang haram seperti kandungan dadah atau alkohol serta pelbagai bahaya akibat makanan haram itu.

Menunjukkan makanan yang haram ketika berbelanja.

Apabila berbelanja di pasar atau pasar raya bersama anak-anak, tunjukkan pada mereka makanan atau minuman yang tidak seharusnya diambil oleh umat Islam.

Ibu bapa boleh menunjukkan kepada anak-anak contoh minuman beralkohol yang haram diminum, kebiasaannya dijual di pasar raya besar supaya mereka mulai berwaspada sejak kecil.

Mengunjungi pameran produk halal.

Jika ada kesempatan, ajak anak-anak mengunjungi pameran produk halal. Di ruang pameran, disajikan makanan dan minuman yang sudah mendapat sijil halal. Anak akan menjadi lebih berpengetahuan, malah menyedari bahawa banyak produk makanan halal yang boleh mereka nikmati.

Halal dari segi memperoleh makanan.

Penting untuk mendidik anak bahawa makanan yang halal tidak hanya dilihat daripada zatnya saja, tetapi cara memperolehnya.

Makanan yang zatnya halal, tetapi diperoleh dengan cara haram, tetap menjadi haram.

Mendidik anak mendapatkan rezeki dengan cara halal juga boleh menyemai nilai dan cara hidup yang baik.

Mengenalkan makanan halal melalui kegiatan makan bersama.

Makan bersama juga boleh dijadikan cara memperkenalkan makanan halal kepada anak-anak. Tanamkan rasa syukur dengan makanan yang sudah tersedia, sekali gus mendidik mereka mengenai adab makan dan minum.
Abdullah Abas
Future Halal Food Consultant

0 comments:

 
Psyga © 2008. Design by Pocket